واکنش صالح مسلم به توماس باراک: تسلیم نمی‌شویم، خلع سلاح بدون توافق ممکن نیست

سرویس سوریه - «صالح مسلم» رئیس مشترک PYD در سیزدهمین سالگرد روی کار آمدن مدیریت خودگردان، ضمن رد هرگونه تجزیه‌طلبی و خلع سلاح بدون توافق، به اظهارات اخیر توماس باراک واکنش نشان داد و گفت: «ما را به همان ذهنیتی تسلیم می‌کنند که با آن جنگیده‌ایم؛ اما تسلیم نمی‌شویم و ابتدا باید ذهنیت‌ها تغییر کند.»

به گزارش کردپرس، «صالح مسلم» رئیس مشترک حزب اتحاد دموکراتیک (PYD)، در سیزدهمین سالگرد شکل‌گیری مدیریت خودگردان شمال و شرق سوریه با اشاره به مقاومت مردمی در برابر حملات داعش، حکومت سوریه، ترکیه و گروه‌های شبه‌نظامی در آن زمان، بر پایداری مدل ملت دموکراتیک در برابر ذهنیت دولت‌محور تأکید کرد. او در گفت‌وگویی تحلیلی، ضمن دفاع از مشارکت همه اقوام در ساختار مدیریت خودگردان و رد هرگونه تجزیه‌طلبی یا خلع سلاح بدون توافق، به‌شدت به اظهارات اخیر «توماس باراک» نماینده ویژه ترامپ در امور سوریه، واکنش نشان داد و گفت: «ما را به همان ذهنیتی تسلیم می‌کنند که با آن جنگیده‌ایم؛ اما تسلیم نمی‌شویم، ابتدا باید ذهنیت تغییر کند.

به نوشته آژانس خبری مزوپوتامیا، در ۱۹ جولای ۲۰۱۲، مردم شهر کوبانی در شمال و شرق سوریه با بیرون راندن نیروهای حکومت سوریه، اداره شهر را به‌دست گرفتند. این تاریخ، آغازی برای روی کار آمدن مدیریت خودگردان شمال و شرق سوریه بود. از آن زمان تاکنون، شمال و شرق سوریه هدف حملات متعددی قرار گرفته است؛ از جمله حملات نیروهای وابسته به حکومت بعث ، داعش، ترکیه و گروه‌های شبه‌نظامی. این حملات با مقاومت گسترده مردم مواجه شد.

«صالح مسلم» رئیس مشترک PYD که از پیشگامان این روند بوده، در گفت‌وگویی تحلیلی به بررسی سیزده سال گذشته و تحولات منطقه پرداخت.

ما هدف اصلی حملات بودیم

صالح مسلم که در سال‌های نخست روی کار آمدن مدیریت خودگردان، ریاست مشترک PYD را بر عهده داشت، در این گفت‌وگو اظهار داشت:
«ما می‌توانستیم وقوع قیام در منطقه شمال و شرق سوریه را پیش‌بینی کنیم. وظیفه ما در آن زمان، آماده‌سازی بود و کُردها هم دقیقاً همین کار را کردند. روند قیام، برای خاورمیانه نیز یک نقطه عطف بود.»
او با اشاره به آغاز جنگ داخلی سوریه در سال ۲۰۱۱ گفت که در آن زمان آمادگی نداشتند: «ما تا زمان شکل‌گیری شرایط مثبت، در انتظار ماندیم. سپس دیدیم که گروه‌های مسلح یکی‌یکی به سمت کردستان سوریه می‌آیند. نیروهای به‌اصطلاح اپوزوسیون، به بهانه حضور نیروهای دولت سوریه، به اینجا حمله کردند؛ اما بعداً متوجه شدیم که هدف اصلی، ما هستیم. در کوبانی تصمیم گرفتیم و به تدریج کانتون‌ها اعلام شدند. مردم به قیام خود باور داشتند. با ورود جنبش آزادی‌بخش کُرد به منطقه، شجاعت مردم نیز افزایش یافت.»

دخالت ترکیه در شکل‌گیری ذهنیت ضد ما

مسلم با یادآوری اینکه در ۱۹ جولای مردم در همه جا اداره را به‌دست گرفتند، تأکید کرد که در مقابل سیستم دولت‌ملت، بر پروژه ملت دموکراتیک مبتنی بر اندیشه عبدالله اوجالان استوار شدند:
«ما پارادایم ملت دموکراتیک اوجالان را وارد برنامه‌مان کردیم. درهای خود را برای مشارکت دیگر هویت‌ها—مانند آشوری‌ها، اعراب، سریانی‌ها—گشودیم. ما اندیشه دولت‌ملتی را کنار گذاشتیم و با پارادایم اوجالان راه را ادامه دادیم. هیچ‌گاه نگفتیم که می‌خواهیم سوریه را تجزیه کنیم. اما این رویکرد، دشمنی دولت‌های ملی‌گرا را برانگیخت. حتی در میان مردم خودمان نیز با گرایش‌های ملی‌گرایانه‌ای روبه‌رو شدیم که می‌پرسیدند: چگونه کردها دولت نمی‌خواهند؟ از سوی دیگر، حملاتی با این عنوان شکل گرفت که «این‌ها سوریه را تجزیه می‌کنند» یا «این‌ها کمونیست هستند». ترکیه نیز در شکل‌گیری این ذهنیت‌ها نقش داشت.»

اظهارات توماس باراک

مسلم با اشاره به اینکه ریشه مشکلات خاورمیانه در ذهنیت دولت‌ملتی است، به سخنان اخیر «توماس باراک» نماینده ویژه «ترامپ» رئیس جمهور آمریکا در امور سوریه، اشاره کرد و گفت:
«اظهارات باراک نه به نفع ماست و نه به نفع سوریه. از توافق سایکس-پیکو تا پیمان لوزان، صد سال است که این ذهنیت ریشه مشکلات در خاورمیانه است. در اروپا، گرایش به عبور از نظام دولت‌ملت دیده می‌شود. اما در خاورمیانه، به دلیل تضاد منافع، این مدل تحمیل می‌شود. در سوئیس، چهار ملت و چهار زبان وجود دارد و کسی اعتراضی ندارد، اما در سوریه از تک‌گرایی دفاع می‌کنند. باراک با گفتن اینکه (ما برای کردها دولت نمی‌خواهیم)، از یک‌سو تلاش دارد به ترکیه نزدیک شود و از سوی دیگر، می‌خواهد ما را به همان ذهنیتی تسلیم کند که زمانی با آن جنگیدیم. ما این رویکرد را و هدف پشت آن را به‌خوبی می‌شناسیم.»

تسلیم نمی‌شویم، ذهنیت باید تغییر کند

مسلم با بیان اینکه «به اندیشه، جنبش و توان خود ایمان داریم»، بر همزیستی تأکید کرد اما تصریح کرد که تسلیم نخواهند شد: «می‌گویند می‌خواهند با ما همکاری کنند، این خواسته ما نیز هست، اما در عمل چیزی به ما ارائه نمی‌دهند. یعنی آیا انتظار تسلیم دارند؟ یا می‌خواهند از طریق توافق پیش بروند؟ ما حاضر نیستیم به سوریه‌ای بپیوندیم که با ذهنیت خلافت اداره می‌شود.»

به اوجالان اعتماد داریم

او با اشاره به اینکه هیچ نوع تسلیمی را نمی‌پذیرند، تأکید کرد که برای رسیدن به توافق، ابتدا باید ذهنیت‌ها تغییر کند. در پاسخ به بحث‌هایی درباره خلع سلاح نیروهای سوریه دموکراتیک (SDF) نیز گفت: «خلع سلاح SDF یعنی قرار دادن همه مردم این منطقه در معرض تهدید نسل‌کشی و کشتار. اگر حقوق، فرهنگ و زندگی مردم تضمین شود، ما که عاشق سلاح نیستیم. این سلاح‌ها ابزار دفاع از خود هستند. اما بدون هیچ توافقی، بدون هیچ اجماعی، از ما می‌خواهند سلاح را کنار بگذاریم. ما از همان آغاز، پارادایم اوجالان را وارد برنامه‌مان کردیم. مردم سوریه نیز به آن اعتماد کردند. ما هنوز این پروژه را کامل نکرده‌ایم، اما ساختاری که در قالب مدیریت خودگردان بنا کردیم، اکنون الگویی برای همه شده؛ هم برای مناطق کُردنشین و هم برای کل خاورمیانه. پیش از هر چیز، باید ذهنیت تغییر کند. ما باید طرح‌های دولت‌ملت‌ها برای تسلیم و تغییر مسیر ما را بی‌اثر کنیم. گفت‌وگوی میان ترکیه و اوجالان از این جهت بسیار مهم است، چرا که اندیشه اوجالان هر روز بیشتر جایگاه واقعی خود را پیدا می‌کند. در نگاه او، ما آزادی مردم کُرد را می‌بینیم.»

کد خبر 2786680

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha