الهام احمد: با ترکیه در ارتباط مستقیم هستیم ؛ هدف ما ادغام است، نه خلع سلاح

سرویس سوریه - «الهام احمد» رئیس دایره روابط خارجی مدیریت خودگردان، از وجود کانال ارتباطی با ترکیه و لزوم گفت‌وگو برای حل مسائل امنیتی شمال و شرق سوریه خبر داد. او خلع سلاح SDF را رد کرد و گفت هدف، ادغام در ساختار دولت سوریه است. احمد همچنین در واکنش به انتقادات توماس باراک، بر ادامه گفت‌وگوها و ضرورت رفع سوء‌تفاهم‌ها تأکید کرد.

به گزارش کردپرس، «الهام احمد» سیاستمدار برجسته کُرد سوری و رئیس دایره روابط خارجی مدیریت خودگردان شمال و شرق سوریه در گفت‌وگویی از وجود «کانال باز ارتباطی» با ترکیه خبر داد و گفت که برای حل مسائل امنیتی و سیاسی در شمال و شرق سوریه، نیازمند هماهنگی بیشتری با آنکارا هستند. او با رد روایت شکست مذاکرات میان نیروهای سوریه دموکراتیک (SDF) و دولت دمشق، تأکید کرد که بحث بر سر خلع سلاح نیست، بلکه هدف، ادغام این نیروها در ساختار رسمی سوریه است. احمد همچنین در واکنش به اظهارات انتقادی توماس باراک—نماینده ویژه ترامپ در امور سوریه—بر نقش مثبت آمریکا و فرانسه در روند سیاسی سوریه صحه گذاشت اما گفت که مردم سوریه از جنگ و آشوب خسته‌اند و باید گفت‌وگوها بدون سوء‌تفاهم ادامه یابد.

«الهام احمد» سیاستمدار کُرد سوری و رئیس دایره روابط خارجی مدیریت خودگردان شمال و شرق سوریه درباره روابط این مدیریت با ترکیه و مذاکرات بین نیروهای سوریه دموکراتیک (SDF) و دولت موقت سوریه گفت‌وگویی با بخش ترکی BBC انجام داد.

الهام احمد اظهار داشت که در حال حاضر با ترکیه ارتباط مستقیم دارند. او وضعیت «آرام» در شمال و شرق سوریه را مثبت ارزیابی کرد و گفت که برای پیشبرد امور، نیاز به گفت‌وگو و هماهنگی بیشتر با ترکیه دارند.

ترکیه نیروهای SDF و ستون فقرات آن، یعنی یگان‌های مدافع خلق (YPG) را شاخه‌ای از حزب کارگران کردستان (PKK) و گروهی «تروریستی» می‌داند و خواهان خلع سلاح آنهاست.

الهام احمد با رویکردی مثبت نسبت به فرآیند جدید در ترکیه، گفت که شرایط در سوریه متفاوت است و موضوع برای آنها نه خلع سلاح بلکه ادغام (با ساختار دولتی) است.

در تاریخ ۹ جولای، نشستی در دمشق با حضور احمد شرع (رئیس‌ دولت انتقالی سوریه)، مظلوم کوبانی (فرمانده SDF) و توماس باراک (نماینده ویژه ترامپ در امور سوریه) برگزار شد و الهام احمد نیز در آن حضور داشت.

او تحلیل‌هایی که مدعی شکست مذاکرات بین کردهای سوری و دمشق هستند را رد کرده است.

احمد گفت که یکی از دشوارترین موضوعات مذاکرات، بحث ادغام نهادهای نظامی و مدنی مناطق تحت کنترل آنها در ساختار دولتی سوریه است و اختلاف‌نظر در این مسیر را طبیعی دانسته است.

او درباره انتقادات اخیر توماس باراک از SDF هم گفت: «نیاز داریم گفت‌وگوی بیشتری با او داشته باشیم.»

«با ترکیه کانال ارتباطی داریم»

در چارچوب روندی که دولت ترکیه آن را «ترکیه بدون ترور» و حزب برابری و دموکراسی خلق‌ها (دم‌پارتی) آن را «فرآیند صلح و جامعه دموکراتیک» نامیده، PKK در ۱۱ جولای با برگزاری مراسمی نمادین در سلیمانیه، آغاز به خلع سلاح کرد.

الهام احمد ضمن ابراز امیدواری نسبت به این روند گفت: «امیدواریم این گام‌ها با گام‌های متقابل پاسخ داده شود و در نهایت، این تحولات برای مردم کرد و ترکیه پیامدهای مثبتی داشته باشد.»

او در پاسخ به سوالی درباره ارتباط مستقیم با ترکیه در ماه‌های اخیر گفت: «میان ما یک کانال باز ارتباطی وجود دارد. درباره مسائل شمال و شرق سوریه، مسئله کردها و راه‌حل سیاسی برای سوریه و همچنین موضوعاتی که ترکیه به آن علاقه‌مند است، گفت‌وگو می‌کنیم. این کانال، یک کانال هماهنگی است.»

«نیازمند هماهنگی بیشتر با ترکیه هستیم»

در سال‌های گذشته ترکیه در این مناطق چندین عملیات نظامی انجام داده است.

الهام احمد در این رابطه تصریح کرد: «آرامش فعلی مثبت است، اما برای اعتمادسازی نیاز به گام‌های بیشتری وجود دارد. مسائلی درباره حضور ترکیه در خاک سوریه وجود دارد. بنابراین برای حل این مسائل به‌ویژه در زمینه امنیت، نیاز به گفت‌وگو و هماهنگی بیشتری با ترکیه داریم.»

الهام احمد که در سال ۲۰۱۳ به‌عنوان یکی از رهبران حزب اتحاد دموکراتیک (PYD) به ترکیه سفر کرد و با مسئولان وزارت خارجه این کشور دیدار کرده بود، در پاسخ به این پرسش که اگر دوباره دعوت شود، آیا به ترکیه بازخواهد گشت، گفت: «قطعاً.»

«بحث ما خلع سلاح نیست، بلکه ادغام است»

ترکیه خواهان خلع سلاح SDF و YPG در چارچوب این روند است.

الهام احمد در پاسخ به اینکه آیا حاضر به خلع سلاح هستند گفت: «شرایط سوریه واقعاً متفاوت است. ما در چارچوب ساختار اجتماعی سوریه، ویژگی‌های خاص خود را داریم. مبارزه ما با داعش و مقاومت‌مان، ماهیت خاصی داشته است. تهدید همچنان ادامه دارد. بنابراین، ما نه از خلع سلاح بلکه از روند ادغام سخن می‌گوییم.»

او تأکید کرد که امنیت در سوریه هنوز برقرار نیست و افزود: «سوریه هنوز قانون اساسی دائمی ندارد و وضعیت امنیتی آن آشفته است. بنابراین، نیروهای SDF می‌توانند بخشی قوی از ارتش سوریه شده و نقش مؤثری در تأمین امنیت و ثبات در سراسر سوریه داشته باشند.»

«مذاکرات با دمشق شکست نخورده و باید ادامه یابد»

در ۱۰ مارس، احمد شرع و مظلوم کوبانی توافقنامه‌ای هشت‌بندی امضا کردند که بر اساس آن بایستی تا پایان سال، SDF در ارتش سوریه ادغام شده و مناطق تحت کنترل آن‌ها به دولت مرکزی واگذار می‌شد و در پی این توافق، نشست ۹ جولای در دمشق برگزار شد.

الهام احمد گزارش‌ها درباره شکست مذاکرات را رد کرد و بیان کرد: «مذاکرات شکست نخورده‌اند. بروز اختلاف یا سوء‌تفاهم در چنین نشست‌هایی طبیعی است؛ به‌ویژه که سال‌هاست سوری‌ها میان خود گفت‌وگوی سازنده‌ای نداشته‌اند.»

او بر ادامه مذاکرات برای عبور سوریه به یک فضای امن و تشکیل «سوریه‌ای نوین» تأکید کرد.

مدل ادغام پیشنهادی الهام احمد چیست؟

او در پاسخ به سوالی درباره مدل پیشنهادی ادغام گفت: «بدون تردید، این موضوع دشوار است اما من معتقدم در توافق ۱۰ مارس یک تصمیم مشترک درباره ادغام وجود دارد. ما هیچ نیت یا قصدی برای ایجاد ساختارهای موازی نظامی یا اداری خارج از چارچوب دولت نداریم.
 

آنچه مهم است، حفظ یک مدل دموکراسی است که در آن حقوق زنان تضمین شده و به حقوق و تفاوت‌های اجزای مختلف جامعه احترام گذاشته شود. همچنین باید به مناطق و شهرها اختیارات گسترده‌تری داده شود تا تمرکز قدرت تنها در دست وزارتخانه‌های دولت مرکزی نباشد. در این چارچوب باید سازوکارهایی برای ادغام ایجاد کنیم.»

واکنش به انتقادات آمریکا

توماس باراک بعد از نشست دمشق گفته بود که واشنگتن از تشکیل یک دولت جداگانه کردی حمایت نمی‌کند و ادغام میان SDF و دمشق هم تاکنون بی‌نتیجه بوده.

او گفته بود: «اگر نمی‌توانید به توافق برسید، نرسید. ما نمی‌توانیم تا ابد نقش پرستار یا میانجی را بازی کنیم.»

الهام احمد در پاسخ به این اظهارات گفت: «او اظهاراتی داشت که بسته به شرایط کمی متفاوت بودند. اما باید گفت که برای نخستین بار، آمریکا در پرونده سوریه به این اندازه مسئولیت‌پذیر ظاهر شده. تلاش‌های آمریکا و فرانسه قابل‌تقدیر است، اما صادقانه بگویم، ما سوری‌ها عجله داریم. ما خسته‌ایم از جنگ، آشوب و آوارگی. باید با توماس باراک در ارتباط دائمی باشیم تا سوء‌تفاهمی رخ ندهد.»

آیا هدف استقلال دارند؟

توماس باراک گفته بود: «دروزی‌ها می‌خواهند مناطقشان متعلق به خودشان باشد، علوی‌ها هم همین‌طور، کردها خواهان کردستان هستند، اما دمشق می‌گوید این اتفاق نمی‌افتد: یک کشور، یک ملت، یک ارتش.»

الهام احمد در پاسخ به پرسشی درباره هدف‌گذاری برای ایجاد دولت مستقل کردی یا فدرالیسم گفت: «مدل دولت ملت دیگر کارایی ندارد. مدل‌های امروزین پیشرفته‌تر هستند و می‌توانند حقوق فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی اقوام مختلف را تضمین کنند.»

او تأکید کرد که همه اقوام سوری باید حقوقشان در قانون اساسی به رسمیت شناخته شود و گفت: «ما از مدلی حمایت می‌کنیم که جوامع محلی در آن اختیارات لازم برای پاسخ به نیازهای خود داشته باشند.»

الهام احمد در پاسخ به اینکه این مدل دقیقاً چیست، گفت: «در چارچوب حکومت محلی، مفهوم عدم تمرکز بیانگر زندگی مشترک و متنوع در منطقه است. یعنی منطقه‌ای دارید که در آن همه گروه‌ها نمایندگی دارند و اختیارات محلی گسترده دارند. به عبارتی، این شکلی از حکمرانی محلی است.»

لازم به ذکر است این مصاحبه پیش از درگیری های سویداء انجام شده است. 

کد خبر 2786663

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha