به گزارش کردپرس، خبرگزاری روترز بر اساس گزارش منابع صنعتی، نوشت: با وجود آنکه دولت فدرال عراق روز پنجشنبه از آغاز فوری این صادرات خبر داده بود، ازسرگیری صادرات نفت اقلیم کردستان عراق از طریق خط لوله به بندر جیهان ترکیه، در آینده نزدیک بعید به نظر میرسد.
اقلیم کردستان، پیش از توقف صادرات در مارس ۲۰۲۳، حدود ۴۳۵ هزار بشکه نفت در روز صادر میکرد. با این حال، حملات اخیر پهپادی که حدود نیمی از ظرفیت تولید منطقه را از بین برده، به نگرانیها افزودهاست.
یک عضو از گروه APIKUR، که شرکتهای نفتی بینالمللی فعال در اقلیم را نمایندگی میکند، اعلام کرد که ازسرگیری صادرات منوط به امضای توافقات به صورت رسمی و کتبی است. شرکت KAR Group، که اپراتور خط لوله محسوب میشود، نیز تأیید کرده که هنوز هیچگونه آمادگی برای ازسرگیری جریان نفت صورت نگرفته است.
در همین حال، یک مقام رسمی دولت اقلیم کردستان گفت که هنوز توافقی بر سر سازوکارهای فنی و مالی با دولت بغداد حاصل نشده است. همچنین منابعی در بندر جیهان ترکیه گفتهاند که هیچ نشانهای از فعالیت قریبالوقوع در این پایانه دیده نمیشود.
مسرور بارزانی، نخستوزیر اقلیم کردستان، با تأیید تفاهم سیاسی با بغداد، اذعان داشت که مسائل مالی همچنان محل مذاکره است. بسیاری از توافقهای پیشین نیز بهرغم امضای اولیه، در عمل به بازگشایی خط لوله منجر نشدهاند.
شرکتهای نفتی فعال در منطقه بر حفظ قراردادهای خود ، از نوع مشارکت در تولید، پافشاری کرده و خواستار تسویه بدهیهای قبلی به ارزش نزدیک به یک میلیارد دلار هستند. شرکتهای Genel Energy و Gulf Keystone Petroleum از اظهارنظر خودداری کردند و DNO، Hunt Oil و HKN Energy نیز هنوز به درخواست رسانهها پاسخ ندادهاند.
حملات پهپادی، صادرات نفت را با مانع تازهای روبهرو کردهاند
در کنار چالشهای دیپلماتیک و اقتصادی، حملات پهپادی اخیر به تأسیسات نفتی اقلیم نیز تأخیر در ازسرگیری صادرات را تشدید کردهاند. مقامهای منطقهای شبهنظامیان عراقی مسئول این حملات میدانند، هرچند هنوز هیچ گروهی مسئولیت را بر عهده نگرفته است.
این حملات نخستین بار است مستقیماً تأسیسات نفتی کردستان را هدف قرار دادهاند. روز پنجشنبه، یک پهپاد میدان نفتی تحت بهرهبرداری شرکت نروژی DNO در منطقه تاوکه را هدف قرار داد که دومین حمله در یک هفته اخیر به زیرساختهای این شرکت محسوب میشود.
به گفته دو مقام انرژی، اگرچه این حملات تلفات انسانی نداشتهاند، اما موجب کاهش روزانه ۱۴۰ تا ۱۵۰ هزار بشکه از تولید نفت منطقه شدهاند و چشمانداز ازسرگیری صادرات را تیرهتر کردهاند.
نظر شما