به گزارش کردپرس، شیرکو میرویس، عضو رهبری اتحادیه میهنی کردستان و مسئول دفتر این حزب در خانقین، در گفتگو با تلویزیون روداو اعلام کرد: «تبدیل قرهتپه به شهرستان، ظلمی بزرگ علیه کردهاست و بخشی از سیاست تغییر بافت جمعیتی در مناطق مورد مناقشه میان عراق و اقلیم کردستان است. اگر عراق تنها یک سال ثبات داشته باشد، قانون اساسی کنار گذاشته میشود و بنیادهای اقلیم کردستان از هم میپاشد.»
او افزود: «شورای استان دیاله بهطور غیرقانونی، تبدیل قرهتپه به شهرستان و جداسازی نواحی کوکس و جباره از کفری و الحاق آنها به بعقوبه، مرکز استان دیاله را تصویب کرده است.»
میرویس معتقد است این تصمیم سیاسی است و تحت تأثیر فضای انتخاباتی پارلمان عراق اتخاذ شده است. به گفته او، «کردها این تصمیم را نمیپذیرند.»
وی اعلام کرد که سهشنبه (۸ ژوئیه ۲۰۲۵) تمامی احزاب کُرد در خانقین نشستی مشترک خواهند داشت تا تصمیم وزارت برنامهریزی فدرال درخصوص قرهتپه را رد کنند. او گفت: «ما مدارک حقوقی کافی برای غیرقانونی بودن این تصمیم گردآوری کردهایم و آن را از منظر حقوقی پیگیری میکنیم.»
میرویس افزود: «ما نمیخواهیم اتحادیه میهنی کردستان بهتنهایی در برابر این اقدام خطرناک بایستد، چرا که تهدیدی علیه تمام کردهاست، نه فقط اتحادیه میهنی کردستان. به همین دلیل از همه جریانهای کرد دعوت کردهایم که در جلسه فردا شرکت کرده و موضعی جمعی اتخاذ کنند.»
قرهتپه منطقهای کردنشین و تابع خانقین است. وزیر برنامهریزی عراق اخیراً با استناد به درخواست شورای استان دیاله، تصمیم به تبدیل آن به شهرستان مستقل گرفته و در این تصمیم، نواحی جباره و کوکس – که طبق ماده ۱۴۰ قانون اساسی جزو مناطق مورد مناقشهاند و از نظر اداری به کفری در گرمیان وابستهاند – بدون بازگشت به اداره اقلیم کردستان، به شهرستان جدید قرهتپه ملحق شدهاند.
«خطر تغییر بافت جمعیتی»
شیرکو میرویس هشدار داد: «خطر اصلی، تغییر بافت جمعیتی مناطق کردنشین خارج از اداره اقلیم است، نه صرفاً تبدیل قرهتپه به شهرستان.»
او افزود: «برخی جریانهای سیاسی در عراق، بهخاطر منافع حزبی و شخصی، خیلی راحت بافت جمعیتی مناطق را تغییر میدهند و از آنها در انتخابات استفاده ابزاری میکنند. برای نمونه، در حال حاضر حمرین فقط یک محله از سعدیه است، ولی شورای استان دیاله تلاش میکند آن را به ناحیهای مستقل تبدیل کند و از سعدیه جدا نماید.»
این مسئول اتحادیه میهنی تأکید کرد: «آنچه اکنون در استان دیاله در حال وقوع است، نمونهای روشن از یک وضعیت خطرناک برای تمام مناطق مورد مناقشه میان عراق و اقلیم است. باید نمایندگان کرد در بغداد نسبت به این تهدیدات آگاه باشند. نیت سیاسی شوونیستی روشنی در پشت این اقدام نهفته است. اگر عراق حتی برای یک سال با ثبات بماند، قطعاً قانون اساسی اجرا نخواهد شد و این تفکر شوونیستی زیرساختهای اقلیم را متلاشی خواهد کرد.»
نماینده دیگر اتحادیه میهنی کردستان: قرهتپه شرایط شهرستان شدن را ندارد
پیشتر نیز اوس مهداوی، عضو اتحادیه میهنی در شورای استان دیاله، به شبکه روداو گفته بود: «ما تصمیم تبدیل قرهتپه به شهرستان را رد میکنیم. این تصمیم سیاسی است و در چارچوب ماده ۱۴۰ قانون اساسی قرار دارد. نباید تغییری در ساختار اداری این مناطق داده شود.»
به گفتهی مهداوی، قرهتپه هنوز شرایط لازم برای تبدیل شدن به شهرستان را ندارد و جمعیت آن نیز از ۴۰۰ هزار نفر کمتر است. او افزود: «وزیر برنامهریزی تصمیمی کاملاً سیاسی گرفته، چرا که اکنون مسئول ناحیه قرهتپه از نظر سیاسی وابسته به اوست و این اقدام را صرفاً برای تبلیغات انتخاباتی انجام داده است.»
نظر شما