در نشست دمشق چه موضوعاتی مورد بحث قرار گرفت؟

سرویس سوریه - در نشست اخیر دمشق میان دولت انتقالی سوریه و مدیریت خودگردان، با وجود حضور نمایندگانی از آمریکا و فرانسه، دو طرف بر سر مسائل کلیدی همچون تمرکز قدرت، مشارکت سیاسی و ساختار آینده کشور اختلاف نظر داشتند؛ مدیریت خودگردان تأکید کرد که بدون به رسمیت شناختن اراده مردم شمال و شرق سوریه، صلح و دموکراسی ممکن نخواهد بود.

به گزارش کردپرس، در ادامه رایزنی‌ها میان دولت انتقالی سوریه و مدیریت خودگردان شمال و شرق این کشور، نشستی در دمشق برگزار شد که با وجود حضور نمایندگانی از آمریکا و فرانسه، با فضای چالش‌برانگیز و اختلاف‌نظرهای بنیادین همراه بود. در حالی که دولت انتقالی بر تمرکز قدرت در مرکز، ادغام نهادها و رد قاطع فدرالیسم تأکید کرد، هیأت مدیریت خودگردان ضمن انتقاد از انکار اراده سیاسی مردم شمال و شرق سوریه، خواستار مشارکت واقعی، به رسمیت شناختن هویت‌های متنوع و برقراری دموکراسی شد. این گفت‌وگوها که در ظاهر سازنده توصیف شدند، عملاً صحنه‌ای از جدال بر سر آینده سیاسی و ساختار قدرت در سوریه بودند.

روز چهارشنبه ۹ ژوئیه‌ ۲۰۲۵ در دمشق نشستی میان هیئت مدیریت خودگردان شمال و شرق سوریه و دولت انتقالی این کشور برگزار شد. پس از پایان نشست، که نمایندگانی از آمریکا و فرانسه نیز در آن حضور داشتند، بیانیه‌هایی از سوی طرفین منتشر شد.

چه کسانی چه گفتند؟

«فوزا یوسف» رئیس مشترک هیئت مدیریت خودگردان، پس از این نشست در گفت‌وگو با تلویزیون «روناهی» اظهار داشت که نشست سازنده‌ای برگزار شده و گفت‌وگوها ادامه خواهد داشت.

«توماس باراک» فرستاده ویژه آمریکا در امور سوریه، نیز گفت: «این گامی بزرگ است و چیزی که شاهد آن هستیم این است که تمام مناطق تغییر کرده‌اند. احتمالاً نیروهای دموکراتیک سوریه (SDF) در دولت سوریه ادغام شده و بخشی از ارتش شوند.»

دولت انتقالی سوریه نیز با صدور بیانیه‌ای از این نشست استقبال کرد و نوشت: «ما از پیوستن SDF در چارچوب قانون اساسی به صفوف ارتش سوریه استقبال می‌کنیم. ما متعهد به اصل یک سوریه، یک ارتش و یک دولت هستیم و با هرگونه تلاش برای تجزیه یا فدرالیزه کردن کشور قاطعانه مخالفیم.»

در پشت پرده چه می‌گذرد؟

اگرچه بیانیه‌ها مثبت به‌نظر می‌رسند، اما منابع نزدیک به دو طرف اعلام کردند که گفت‌وگوها به‌شدت چالش‌برانگیز بوده‌اند.

بر اساس این منابع، دولت انتقالی بر تمرکز قدرت در مرکز اصرار ورزیده و خواستار آن شده که مدیریت خودگردان نیز این اصل را بپذیرد. همچنین، درخواست کرده که تمام نهادها، سازمان‌ها و نیروهای نظامی در چارچوب دولت مرکزی عمل کنند.

برخی منابع گفته‌اند که دولت انتقالی، مدیریت خودگردان را به‌عنوان بخشی از سوریه به رسمیت نمی‌شناسد.

در مقابل، هیئت مدیریت خودگردان تأکید کرده که دولت انتقالی تاکنون اراده ساکنان شمال و شرق سوریه را به رسمیت نشناخته است. با وجود امضای توافق ۱۰ مارس ۲۰۲۵، هیچ‌یک از گام‌های پیش‌بینی‌شده مانند تشکیل دولت مشترک، برگزاری کنفرانس ملی یا تأسیس مجلس جدید عملی نشده است.

نمایندگان مدیریت خودگردان همچنین اشاره کردند که در شهر حلب با وجود توافق‌های صورت‌گرفته، بسیاری افراد به دلیل همکاری با SDF و مدیریت خودگردان بازداشت شده‌اند و گفته می‌شود به آن‌ها گفته شده: «شما کُرد هستید، با SDF و مدیریت خودگردان همکاری کرده‌اید.»

مدیریت خودگردان در پاسخ گفته است که آن‌ها بخشی از سوریه‌اند، نباید تحت سیاست‌های ضددموکراتیک قرار گیرند و باید در تمام سطوح مشارکت داشته و از حقوق خود برخوردار باشند.

نمایندگان مدیریت خودگردان از هیئت دمشق پرسیدند که چه نوع سوریه‌ای را می‌خواهند. پاسخ داده شد: «سوریه‌ای که همه مردم در آن بر اساس ویژگی‌های خود جای داشته باشند.»

مدیریت خودگردان افزود: «در مناطق ما، زبان نفرت و تبعیض جایی ندارد، اما در دیگر مناطق سوریه هنوز وجود دارد. بنابراین باید براساس واقعیت کار کرد و همکاری صورت گیرد. باید دموکراسی وجود داشته باشد.»

آن‌ها همچنین با اشاره به مسائل امنیتی پیشنهاد دادند که در این زمینه همکاری صورت گیرد و اتاق‌های مشترک برای تأمین امنیت و بازسازی ایجاد شود. به باور آن‌ها، برای رسیدن به آرامش و عدالت در سوریه، نیاز به همکاری، پذیرش متقابل و گفت‌وگو است.

در خصوص موضع نمایندگان آمریکا و فرانسه، منابع مطلع اعلام کرده‌اند که اطلاعات خاصی ارائه نشده است.

کد خبر 2786337

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha