به گزارش کردپرس به نقل از خبرگزاری فرانسه، با این که شبهنظامیان حزب کارگران کردستان (پکک) در یک مراسم نمادین در شمال عراق اقدام به سوزاندن سلاحهای خود کردند، اما در جنوبشرقی ترکیه، مردم هنوز به صلح پایدار با دولت مرکزی باور ندارند.
در شهر کردنشین حکاری که تنها ۵۰ کیلومتر با مرز عراق فاصله دارد، فضای بیاعتمادی بهوضوح احساس میشود. گشتزنی نیروهای امنیتی، از جمله مأموران مخفی، در خیابانها ادامه دارد و این حضور امنیتی سنگین باعث شده مردم تمایلی به صحبت با خبرنگاران نداشته باشند.
یکی از شهروندان حاضر در چایخانهای محلی که حاضر به مصاحبه اما عدم پخش تصویرش شد، گفت: «اینجا کسی درباره این موضوع حرف نمیزند، چون نمیدانیم فردا چه میشود. شاید حرفی بزنیم و فردا مجازات شویم.» او یادآوری کرد که تلاشهای قبلی برای صلح نیز به شکست انجامیدهاند.
بر اساس اعلام رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه، این منازعه دههها طول کشیده و به کشتهشدن ۵۰ هزار غیرنظامی و ۲ هزار نظامی انجامیده است.
مهمت دومان، جوان ۲۶ سالهای که در جلوی رستورانی مشغول به کار است، با تردید به آینده نگاه میکند. او گفت: «به ما توهین کردند، کتکمان زدند، فقط به خاطر اینکه کرد هستیم. هر نوع سرکوبی را تجربه کردهایم.»
او افزود: «اگر دولت آیندهای برای ترکیه میخواهد، باید این وضعیت را متوقف کند. نه فقط پکک، دولت هم باید قدمی بردارد.»
صلح نمادین در کنار سرکوب سیاسی
رئیسجمهور اردوغان یک روز پس از مراسم خلع سلاح در عراق، در اظهاراتی اعلام کرد: «ترکیه پیروز شده است. ۸۶ میلیون نفر برنده شدهاند.»
اما در حالی که روند صلح با پکک آغاز شده، همزمان سرکوب احزاب مخالف در داخل ترکیه نیز تشدید شده است.
دهها عضو حزب جمهوریخواه خلق (CHP)، از جمله شهرداران استانبول و دیگر شهرهای بزرگ که در انتخابات محلی مارس ۲۰۲۴ به پیروزی رسیدند، بازداشت شدهاند. این بازداشتها با اتهاماتی چون «فساد» صورت گرفته؛ اتهاماتی که متهمان رد میکنند.
بسیاری ناظران، از جمله تحلیلگر سیاسی برک اسن، این اقدامات را در تضاد با ادعای صلح میدانند. اسن میگوید: «خلع سلاح یک سازمان تروریستی باید به سمت دموکراتیزهشدن و صلح اجتماعی پیش برود، اما به نظر میرسد چنین اتفاقی رخ نخواهد داد.»
محدودیت رسانهای گسترده
سرکوبها تنها محدود به احزاب سیاسی نیست. رسانههای مخالف، مانند شبکه سوزجو، نیز هدف قرار گرفتهاند. از ژانویه ۲۰۲۵، این رسانه با ۱۶ مورد جریمه و تعلیق مواجه شده است. اوزگور چاکماکچی، مدیر شبکه، میگوید: «تقریباً هر دو هفته یکبار ما را تعطیل کردهاند.»
ارول اوندراوغلو، نماینده سازمان گزارشگران بدون مرز در ترکیه، معتقد است این اقدامات بخشی از پروژهای برای «حذف کامل صدای مخالف» در کشور است.
با وجود همه این تحولات، اردوغان در نشست حزبی عدالت و توسعه (AKP) با اعتماد به نفس گفت: «کسی نباید نگران یا مردد باشد. همه آنچه انجام میدهیم برای آینده ترکیه و استقلال آن است.»
نظر شما